Elke maand een nieuwe podcast met als thema ‘Weg van jezelf’. Tom en Reinoud in gesprek met verschillende mensen over ervaring met vallen en weer opstaan.
In deze aflevering vertelt Katja over de aantrekkingskracht van de bergen, handelen op het scherpst van de snede en haar grootste uitdaging in het leven: rust nemen in het dagelijks leven.
In deze aflevering vertelt Henk over zijn levensloop met de imprint die de ervaring uit zijn babytijd heeft gemaakt en zijn overtuiging dat het leven jou wil helen. Jouw zelfgenezend vermogen werkt namelijk altijd; je lichaam is altijd bezig om de optimale toestand te realiseren onder de belastingen en de druk waar jij mee leeft.
Dat kwetsbare jongetje wil hij niet meer zijn, besluit Reinoud al op jonge leeftijd. Vanaf dat moment gaat het hem voor de wind. Van goede cijfers op school tot een huwelijk, mooi huis en een succesvolle baan.
Tot hij op zijn 32e met een knal in een burn-out in vliegt. Want van de buitenkant leek alles dan misschien perfect, ondertussen is Reinoud volledig weg van zijn authentieke zelf.
Als haar vierde echtgenoot zijn koffers pakt, krijgt Jhanna Houweling een briljant inzicht: misschien ligt het niet aan de buitenwereld, maar aan haar. Jhanna verdiept zich in de neuro- en kwantumwetenschappen en de Indiase wijsheidstraditie Bhagavad Gita. Via die weg gaat ze op zoek naar zichzelf.
Voor Bas Tomassen is iedereen sterker aan het werk een missie. In zijn loopbaan en privéleven met onder andere zijn hartritmestoornis, is hij meerdere keren met zijn neus op de feiten gedrukt: gezond blijven werken is van levensbelang.
Falen en fouten maken is onderdeel van het leven. Juist daarom is het zo schrijnend dat een fout maken voor velen gepaard gaat met een lading negatieve emoties. Het punt is dat je met de faalangst onder je arm tóch door kunt gaan. Dat je opstaat, nadat je gevallen bent en met al je schaamte en twijfel je rug recht en de volgende stap zet.
Waarom doe ik wat ik doe? Waarom heb ik deze gedachten? Wat doet mijn brein me eigenlijk aan? Paul Smit, filosoof, neurowetenschapper én cabaretier, verbindt wetenschap en spiritualiteit in dit gesprek waarin hij onder andere pleit voor het zo snel mogelijk krijgen van je eerste burn-out.
Hij noemt zichzelf een risicomijdend persoon. Hoe krijgt Maarten van der Weijden het dan voor elkaar om een uitdaging aan te gaan, zo groot als een Elfsteden-triatlon?
“We gaan gewoon een jaar reizen. We gaan er uit en dan zien we het wel. Ik denk als ik terugkijk, dat die beslissing misschien wel de meest belangrijke en de meest ingrijpende en meest transformerende beslissing in mijn leven ooit geweest.”
Mike werkte langere periode een kantoorleven waarbij hij iedere dag met bloeddoorlopen ogen van de vermoeidheid thuiskwam. Na drie jaar op die manier leven vroeg hij zich af of dit zijn leven ging zijn de komende 30 jaar. Nadat hij op een avond in huilen uitbarstte besloot hij dat dit niet het leven was wat hij wou leven. In 2012 gooide hij het roer om en samen met zijn vrouw lieten ze alles achter om de wereld over te reizen.
In deze aflevering vertelt Mike Verest over hoe zijn organisatie ‘Leef Bewust’ is ontstaan en hoe hij samen met zijn vrouw mensen leert bewuster, en daardoor ook gezonder, te leven.
Tom Kienhuis, mede-oprichter Liberi Coaching, gaat in gesprek met Mike Verest van Leef bewust Nederland. Samen met zijn vrouw heeft hij deze organisatie opgezet.
Mike werkte langere periode een kantoorleven waarbij hij iedere dag met bloeddoorlopen ogen van de vermoeidheid thuiskwam. Het enige moment waar hij echt naar uit kon kijken was dat het eten op tafel stond na zijn werkdag. Een moment van rust. Na drie jaar op die manier leven vroeg hij zich af of dit zijn leven ging zijn de komende 30 jaar. Dit kon toch niet zo zijn? Zijn breekpunt bereikt hij op een avond op de bank samen met zijn vrouw. “Dat ik voelde van: Het leven dat ik nu leef, dat wil ik niet meer.”. Het was op dat moment het jaar 2012. Samen met zijn vrouw besloten zij uit hun comfortzone te stappen en lieten ze alles achter om de wereld over te reizen om hun visie te volgen.
Ze doorkruisten meer dan 40 landen en leerden uit eerste hand van internationaal erkende gezondheidsautoriteiten, spirituele leermeesters, sjamanen en deskundigen in Oosterse en holistische geneeswijze. Anno 2024 heeft Leef Bewust meer dan 100.000 personen geholpen om bewuster te leven.
Mike Verest
Website: https://leefbewust.nu/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/leef-bewust-nederland/?originalSubdomain=nl
Facebook: https://www.facebook.com/gezondenbewust/
Instagram: https://www.instagram.com/leefbewustnederland/
YouTube: https://www.youtube.com/leefbewustnu
Charlotte Labee richt zich jarenlang volledig op presteren en hard werken. Even stilstaan? Dat is toch zonde van haar tijd. ‘Schouders eronder, niet opgeven en gewoon doorgaan,’ vertelt ze zichzelf.
Maar dan vinden er meerdere nare gebeurtenissen plaats in haar leven en Charlotte belandt in een burn-out. Ze is zichzelf helemaal kwijt. Dat is de start van haar zoektocht naar wie ze in de kern is, los van intergenerationeel trauma en andere omgevingsinvloeden.
In deze aflevering vertelt Charlotte hoe ze de overtuiging ‘als je iets bereikt, dan ben je iets of iemand’ heeft kunnen loslaten en nu volgens haar eigen kernwaarden leeft.
Mooie inzichten van Charlotte
● Je kunt niet 100% naar de kern gaan van wie jij in essentie bent als je de
rommel van een ander continu met je meedraagt.
● Heling en inzicht komen op het moment dat je daar klaar voor bent.
● Pas als je je schaduwkanten ook aan kunt kijken, erken je jezelf voor de volle
100%.
Charlotte Labee
Acht jaar geleden begon Charlotte Labees reis naar bewust leven. Als oprichtster van Brain Balance helpt ze mensen in balans te komen met zichzelf en hun dagelijkse bestaan. Daarnaast is Charlotte auteur van diverse boeken waaronder de bestseller Overprikkeld brein – en gaat in november haar tweede theatertour van start.
Waar je Charlotte kunt vinden
Website: https://charlottelabee.com/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/charlotte-labee-4364a216
X: https://twitter.com/Charlottelabee
Facebook: https://www.facebook.com/charlottelabee
Instagram: https://www.instagram.com/charlottelabee
YouTube: https://www.youtube.com/@CharlotteLabeeBrainBalance
Tom Kienhuis werkt al twaalf jaar als psychomotorisch therapeut in de forensische psychiatrie als zich in korte tijd drie heftige incidenten voordoen op zijn werk. Bij het laatste agressie-incident staat hij doodsangsten uit en nadien wordt hij schrikachtig en trillerig. Tom gaat naar een psycholoog en krijgt de diagnose PTSS.
Met EMDR is hij al gauw van zijn klachten af, maar de veranderde situatie op zijn werk geeft hem stof tot nadenken over wat hij verder wil. Hij besluit dat zijn toekomst niet binnen de GGZ ligt.
In deze aflevering vertelt Tom over het momentum dat hij creëerde door voor zichzelf te kiezen, waardoor hij zich steeds vrijer voelde om keuzes te maken die bij hem passen.
Mooie inzichten van Tom
EMDR kan een heel succesvol middel zijn om in te zetten bij traumatische ervaringen, maar het is belangrijk de juiste therapeut voor jouw situatie te vinden.
Ervaringen die je op een later moment hebt, kunnen ervoor zorgen dat je de geschiedenis anders gaat bekijken.
Binnen je eigen authenticiteitscirkel kun je zowel de ander tegemoetkomen als trouw blijven aan jezelf.
Tom Kienhuis
Tom is vijftien jaar fulltime werkzaam geweest als psychomotorisch therapeut, wat zijn basis als coach vormt. Als medeoprichter van Liberi houdt Tom zich, naast coaching, bezig met de ontwikkeling en het begeleiden van de andere coaches.
Waar je Tom kunt vinden
Website: https://liberi.nl/
“Toen kwam weer een momentje dat ik voelde: ‘Ik ben ook weer een beetje van mezelf afgeraakt, en wat heb ik nodig om weer tot mezelf te komen?’”
Nadat Adrienne van den Bos cum laude afstudeerde, gooide zij het over een hele andere boeg. Ze liet zich omscholen tot sportinstructrice en dacht dat dit de rest van haar leven ging zijn. Na drie maanden bleek dit toch niet het geval. In haar zoektocht naar haar levensmissie kwam zij in contact met een ondernemer die zich richtte op kinderen met hoogbegaafdheid. Uiteindelijk resulteerde dit in haar eigen bedrijf ‘Gifted People’; een onderneming die zich volledig richt op volwassenen die hoogbegaafd zijn.
In deze aflevering vertelt Adrienne over hoe haar bedrijf ‘Gifted People’ is ontstaan en hoe zij volwassenen met hoogbegaafdheid verder helpt in het leven.
In deze aflevering noemen we het volgende boek: Nooit meer ruzie met de baas, Adrienne van den Bos, 9789493171183
Reinoud Prins gaat in gesprek met Adrienne van den Bos over haar pad in de wereld van hoogbegaafdheid. Nadat zij cum laude afstudeerde besloot zij haar carrière drastisch om te gooien en zich om te scholen tot fitness instructeur. Wat in het begin haar doel in het leven leek, bleek na drie maanden toch niet haar levensmissie te zijn. In de periode dat zij in de sportschool werkte, kwam zij in contact met een startend ondernemer die zich richtte op kinderen die hoogbegaafd zijn. Zij rolde mee in het bedrijf, maar voelde zich toch niet helemaal op haar plaats. Uiteindelijk besloot zij haar eigen bedrijf te starten ‘Gifted People’ die zich volledig richt op volwassenen met hoogbegaafdheid. In deze podcast vertelt zij hoe dit allemaal tot stand is gekomen.
Adrienne van den Bos
Website: https://giftedpeople.eu/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/adriennevandenbos/?locale=nl_NL
Facebook: https://www.facebook.com/giftedpeople.eu
Instagram: https://www.instagram.com/adriennevdbos/
Met een drukke managementbaan, dagelijks sporten en andere afspraken heeft Katja Staartjes een volle agenda. Ze is ambitieus en wil met haar perfectionisme alles goed doen. Zo raakt ze langzaam weg van zichzelf en ze weet niet goed meer waar ze het allemaal voor doet.
Dan vragen haar hardloopvrienden of ze mee gaat wandelen in de bergen. Katja heeft zo haar twijfels, maar eenmaal daar is ze verkocht. De stilte, ruimte voor reflectie en verbinding met elkaar zorgen ervoor dat ze nooit meer iets anders in haar leven wil dan naar de bergen gaan. Het is het begin van vele expedities, waarvoor ze zelfs haar baan opzegt.
In deze aflevering vertelt Katja over de aantrekkingskracht van de bergen, handelen op het scherpst van de snede en haar grootste uitdaging in het leven: rust nemen in het dagelijks leven.
Mooie inzichten van Katja
In deze aflevering noemen we kort het volgende boek: TopTeams, Katja Staartjes, 9789462761728
Katja Staartjes
Bergbeklimmer Katja Staartjes beklom een aantal toppen hoger dan 8000 meter, waaronder Mount Everest als eerste Nederlandse vrouw. Ze bereikte de top op 13 mei 1999, op de dag dat deze aflevering verschijnt precies 25 jaar geleden. Ook leidde ze enkele expedities. Katja inspireert organisaties als spreker, waarbij ze haar expeditie-ervaring koppelt aan thema’s als teamwork, leiderschap, veerkracht en wendbaarheid. Daarnaast werkt Katja als (team)coach en is ze de auteur van diverse boeken. Samen met haar man richtte ze Stichting Topaspiraties op voor ontwikkelings- en wederopbouwprojecten in Nepal.
Waar je Katja kunt vinden
Website: https://katjastaartjes.nl/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/katja-staartjes-148b8712/
Facebook: https://www.facebook.com/KatjaStaartjesInspiratie/
Instagram: https://www.instagram.com/katja_staartjes/
X: https://twitter.com/katjastaartjes
YouTube: https://www.youtube.com/@KatjaStaartjes1
Als baby ligt Henk Fransen lange tijd in het ziekenhuis, vastgebonden in zijn wieg in een isolatiekamer. Zijn ouders mogen niet binnenkomen, verplegend personeel moet zich steriel maken en hij wordt meermaals geopereerd. In zijn kindertijd volgen er nachtmerries die terug te leiden zijn naar deze eerste periode uit zijn leven.
Jaren later staat Henk zelf aan de andere kant van het ziekenhuisbed: hij is opgeleid tot arts en staat voor een geneeskunde die het beste uit alle geneeswijzen verenigt, ten dienste van cliënten. Hij is een idealist en falen is geen optie. Tot hij op zijn zestigste dat ideaal niet langer in de lucht kan houden en zich overgeeft.
In deze aflevering vertelt Henk over zijn levensloop met de imprint die de ervaring uit zijn babytijd heeft gemaakt en zijn overtuiging dat het leven jou wil helen.
Mooie inzichten van Henk
We benoemen kort dit boek: Je kunt je leven helen, Louise Hay, 9789020213898
Henk Fransen
In zijn dertig jaar als arts verdiepte Henk Fransen zich in tal van alternatieve geneeswijzen die hij combineerde met de reguliere gezondheidszorg. De afgelopen jaren transformeerde hij zijn werk van ziek naar gezond, van behandeling naar preventie, van zelfgenezing naar de verhoging van je lichtfrequentie, voor het hoogste goed van al wat leeft.
Waar je Henk kunt vinden:
Website: https://genezendvermogen.nl/
Dat kwetsbare jongetje wil hij niet meer zijn, besluit Reinoud al op jonge leeftijd. Vanaf dat moment gaat het hem voor de wind. Van goede cijfers op school tot een huwelijk, mooi huis en een succesvolle baan.
Tot hij op zijn 32e met een knal in een burn-out in vliegt. Want van de buitenkant leek alles dan misschien perfect, ondertussen is Reinoud volledig weg van zijn authentieke zelf.
In deze aflevering vertelt Reinoud hoe hij inmiddels zijn kwetsbare, gevoelige kant even lief heeft als zijn energieke ik, die kastelen wil bouwen. Zijn burn-out en depressie liet hij na vier jaar achter zich, maar de weg naar zichzelf is een levenslang pad.
Mooie inzichten van Reinoud
Reinoud Prins
Als mede-oprichter van Liberi is Reinoud altijd nieuwsgierig naar het verhaal achter de mens. Met de filosofie “Het leven is te kort om alle fouten zelf te maken, we kunnen daarom maar beter van andermans fouten leren”, startte Reinoud samen met Tom Kienhuis hun coachingsorganisatie. Zijn missie is geslaagd als zijn coachees hun authentieke zelf hebben (terug) gevonden.
Waar je Reinoud kunt vinden
Website: https://liberi.nl/onze-coaches/coach-reinoud/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/reinoud-prins-9465a430
Weg van jezelf is een podcast geproduceerd door Reinoud Prins en Tom Kienhuis, oprichters van Liberi Coaching, in samenwerking met Zorg van de Zaak (opname), Revolte Studio (beelddesign en muziek) en Noisy Media (podcastmanagement).
Als kind leert Jhanna Houweling dat ze een dubbeltje is en nooit een kwartje zal worden. Daar neemt ze geen genoegen mee. Jhanna kiest haar eigen pad, maar heeft tientallen jaren niet door dat ze weg is van zichzelf.
Als haar vierde echtgenoot zijn koffers pakt, krijgt ze een briljant inzicht: misschien ligt het niet aan de buitenwereld, maar aan haar. Jhanna verdiept zich in de neuro- en kwantumwetenschappen en de Indiase wijsheidstraditie Bhagavad Gita. Via die weg gaat ze op zoek naar zichzelf.
In deze aflevering deelt Jhanna het pad dat zij bewandelde van een schreeuw van haar ziel om hulp naar het leren lezen van haar eigen leven. Een leven dat ze leeft zonder weerstand.
Mooie inzichten van Jhanna
Jhanna Houweling
Jhanna Houweling is een actrice, presentatrice en theatermaakster vol vuur en energie, die ze naar eigen zeggen af en toe even moet laten knetteren. De inzichten die ze opdeed tijdens haar zoektocht naar zichzelf, heeft ze gegoten in haar theatervoorstellingen Kijken met andere ogen en Glad ijs.
In deze aflevering benoemen we de volgende boeken:
Ook bespreken we kort de documentaire What the bleep do we know!? (2004).
Waar je Jhanna kunt vinden
Website: https://www.jhannahouweling.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/jhanna.houweling
Instagram: https://www.instagram.com/jhannahouweling
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/jhanna-houweling-bb901b141/
Weg van jezelf is een podcast geproduceerd door Reinoud Prins en Tom Kienhuis, oprichters van Liberi Coaching, in samenwerking met Zorg van de Zaak (opname), Revolte Studio (beelddesign en muziek) en Noisy Media (podcastmanagement).
Hij noemt zichzelf een risicomijdend persoon. Hoe krijgt Maarten van der Weijden het dan voor elkaar om een uitdaging aan te gaan, zo groot als een Elfsteden-triatlon? De reis is lang, de pijn en inspanning enorm en de uitkomst onzeker.
In dit gesprek met de man die olympisch kampioen werd na hersteld te zijn van kanker, ontvouwen zich waardevolle levenswijsheden over proberen, opnieuw proberen, verwachtingen stellen aan jezelf, en doelen zoeken waarbij zowel het doel als de reis ernaartoe bij je past.
Mooie inzichten van Maarten
Maarten van der Weijden
Als jonge topsporter van 19 jaar kreeg Maarten van der Weijden de diagnose kanker. Hij belandde voor een half jaar in een ziekenhuisbed, maar had het geluk te herstellen. Hij maakte opnieuw de keuze voor topsport, dat hem uiteindelijk naar olympisch goud op de 10km openwaterzwemmen bracht. Met twee maal de Elfstedentocht (200km) zwemmen en eenmaal een Elfstedentocht-triathlon haalde hij 18 miljoen euro op voor onderzoek naar kanker.
Falen, fouten maken en imperfectie: Remko van der Drift ziet hier bijna iedereen mee worstelen. Zijn instituut voor faalkunde helpt mensen om beter te leren falen.
Falen en fouten maken is onderdeel van het leven. Juist daarom is het zo schrijnend dat een fout maken voor velen gepaard gaat met een lading negatieve emoties. En, zo zegt Remko, die mogen er ook zijn.
Het punt is dat je met de faalangst onder je arm tóch door kunt gaan. Dat je opstaat, nadat je gevallen bent en met al je schaamte en twijfel je rug recht en de volgende stap zet.
Door Remko’s verhaal kijk je met heel andere ogen naar de volgende fout die je maakt.
Deze aflevering zit vol mooie en levens veranderende inzichten. Daarnaast is het een aflevering waarin je faalfitter wordt en ook nog een sterk staaltje “Fuck it yoga” meekrijgt.
Mooie inzichten van Remko
Remko van der Drift
Remko droomt van een maatschappij waarin we vriendelijk, open en begripvol omgaan met de imperfecties van onszelf en elkaar. Waarin we fouten en falen benutten voor een mooiere wereld. Waar voldoende ruimte is om te leren, genieten, vernieuwen en compassie.
Met zijn Instituut voor Faalkunde geeft hij trainingen, sessies en faalfitness-workshops.
Remko schreef drie boeken (Fouten maken moet, Fouten maken moed en Proberen lukt altijd) https://www.instituutvoorfaalkunde.nl/de-boeken/ en maakt zelf ook een podcast, uiteraard over falen: https://www.instituutvoorfaalkunde.nl/podcasts/
Waarom doe ik wat ik doe? Waarom heb ik deze gedachten? Wat doet mijn brein me eigenlijk aan? Paul Smit, filosoof, neurowetenschapper én cabaretier, verbindt wetenschap en spiritualiteit in dit gesprek waarin hij onder andere pleit voor het zo snel mogelijk krijgen van je eerste burn-out.
Hij legt uit hoe het brein met onder andere dopamine, oxytocine en serotonine werkt en maakt de connectie met non-dualiteit.
Zijn overtuiging dat alles gebeurt, zoals het moet gebeuren. Ook levensveranderende gebeurtenissen zoals een burn-out, een echtscheiding of zelfs een overlijden.
Een gesprek dat niet alleen praktisch ingaat op de grootste uitdaging van onze samenleving, de dopamineverslaving, maar ook doorspekt is met non-dualiteit en verlichting. En de manier waarop de illusie van controle mensen vastzet.
Loslaten, is Pauls advies, en dat mag stapje voor stapje.
Deze aflevering laat je begrijpen waarom je brein ervoor zorgt dat je doet wat je doet, en is misschien wel jouw (zestiende?) zetje naar de volgende stap om dichter bij jezelf komen.
Mooie inzichten van Paul
Paul Smit
Filosoof en cabaretier Paul Smit combineert humor en inhoud en haakt in op thema’s als samenwerking, innovatie, beïnvloeding, verandering & werkgeluk.
Paul Smit studeerde af op ‘de evolutie van het menselijk bewustzijn’ en schreef 14 boeken over filosofie, psychologie en neurowetenschap. Hij werkt samen met neurowetenschapper Ayca Szapora bij het ondersteunen van hersenonderzoek aan de Universiteit Leiden en Dresden.
Weg van jezelf is een podcast geproduceerd door Reinoud Prins en Tom Kienhuis, oprichters van Liberi Coaching, in samenwerking met Zorg van de Zaak (opname), Revolte Studio (beelddesign en muziek) en Noisy Media (podcastmanagement).
Voor Bas Tomassen is iedereen sterker aan het werk een missie en niet alleen omdat hij directievoorzitter is van de grootste bedrijfsgezondheidsdienst (arbodienst) van Nederland, Zorg van de Zaak. In zijn loopbaan en privéleven is hij meerdere keren met zijn neus op de feiten gedrukt: gezond blijven werken is van levensbelang.
De eerste keer al op een leeftijd van 16 jaar oud, toen zijn vader arbeidsongeschikt werd en hij van dichtbij zag wat ‘niet meer meedoen’ voor het welzijn van een mens en voor hun gezin betekende.
Toch waren er onder andere een eenzijdig auto-ongeval en een hartritmestoornis voor nodig om te blijven beseffen dat hard, gepassioneerd, enthousiast werken een keerzijde heeft.
En hoewel zijn cardioloog zich hoofdschuddend afvraagt waarom, loopt Bas samen met zijn vrouw elk jaar een marathon.
Mooie inzichten van Bas
Bas Tomassen
Bas Tomassen is directievoorzitter van de grootste arbo-dienstverlener van Nederland, Zorg van de Zaak. Na zijn opleiding HTS aan de Haagse Hogeschool stortte hij zich enthousiast op zijn carrière met als gevolg dat hij zichzelf regelmatig is tegengekomen.